Att locka läsare till en blogg handlar om en kombination av att du skriver väl och marknadsför bloggen på ett bra sätt. Bäst resultat får du om du kombinerar olika typer av marknadsföring: från profilprodukter till smart närvaro i sociala medier.

Du har startat en blogg och nu vill du såklart locka så många läsare som möjligt. Oavsett vilket ämne det rör sig om handlar din bloggs popularitet i slutändan om kvaliteten på innehållet du publicerar. Kanske säljer du enbart olika typer av produkter, kanske är du mer personlig och marknadsför saker genom dina egna erfarenheter. Ett sätt att marknadsföra din blogg kan vara att du trycker upp profilkläder med eget tryck, vanlig traditionell marknadsföring av det slaget är ett sätt att få människor att komma ihåg vem du är. Det finns fler knep för att sticka ut i en blogosfär som omfattar tusentals bloggar.

Få människor att minnas ditt innehåll

influencerBloggen som uttryckssätt fick sitt genombrott under 00-talet. Det var en tid innan sociala medier som Facebook, Twitter, Instagram och andra hade lanserats och slagit igenom. Under några år var bloggen ”det nya svarta”. När sociala medier, som de tidigare nämnda, började dyka upp och bli alltmer populära tappade bloggar något i popularitet. Nu tycks det dock som att bloggen i stor utsträckning har kommit tillbaka. Hur många bloggar det finns i Sverige, än mindre i världen, finns det ingen som kan svara på. Men när till och med 107-åringar bloggar står det klart att den så kallade blogosfären är stor. Att sticka ut i bruset är därför en utmaning. Några nyckelpunkter och tips på vad du kan göra för att få din blogg att märkas, och människor att komma ihåg dig är:

  • Anordna lotterier och tävlingar – om du marknadsför olika produkter kan du låta dina läsare tävla om dem. Du kan också lotta ut profilprodukter och merchandise som har med ditt varumärke att göra.
  • Genom att skriva virala inlägg – det är förstås lättare sagt än gjort. Men övning ger färdighet.
  • Genom att vara aktiv i forum och kommentarsfält som rör sig kring samma intresseområden som din blogg.

Viktigt att tänka på

blogOm du driver en blogg som är inriktad på att sälja olika typer av produkter eller tjänster är det väldigt viktigt att du är tydlig med detta. Enligt marknadsföringslagen är det förbjudet med så kallad ”dold marknadsföring”. Det innebär att om du skriver om en produkt eller tjänst i ett inlägg som samtidigt länkar till en sida där det som marknadsförs säljs, så måste du uppge så tidigt som möjligt i inlägget att det handlar om just marknadsföring. På senare år har ett flertal influencers fällts för vilseledande marknadsföring. Till viss del har detta berott på att det inte funnits någon tydlig praxis för bloggare och andra typer av influencers att följa. Detta uppmärksammades av tidningen Resumé som i en kampanj anmälde ett stort antal influencers. Inte i syfte att sätta dit dem egentligen, utan snarare för att skapa nya tydliga riktlinjer.

Stäng meny