Det här med att livnära sig som konstnär är inte alltid lätt. Nu är begreppet e-konstnär kanske inte riktigt lanserat, men det vi menar är att du som konstnär förmodligen marknadsför din konst på bloggar, sociala medier och liknande. För att du ska göra det så enkelt som möjligt för folk att beställa hem din konst behöver du ladda upp med ett bra lager av kuvert och paketera din konst på rätt sätt. Vi går in på tips hur du kan göra.

Har det börjat ramla in beställningar från din hemsida eller sociala medier? Toppen! Folk har fått upp ögonen för din konst och vill börja hänga upp posters och liknande på sina väggar. Bara genom att du märker av ett stort intresse blir du förstås lite stressad – för det är förmodligen fortfarande du som sitter på detta arbete med att paketera och faktiskt skicka iväg allt. Ladda upp med massor av kuvert från Kuvert Sverige och se till att du har en snygg stämpel för att göra att leveranserna går snabbt.

Många säger att konstnärsyrket är en svår bransch men om du blir digital behöver det inte vara sant. Under coronapandemin har den digitala handeln ökat enormt och att folk handlar konst digitalt är inte heller en nyhet längre.

Varför stämpla kuvertet?

För det första: när intresset och beställningarna rullar in för dig kommer du märka att det tar otroligt tid. Du vill förstås skriva ner adresserna snyggt, du är ju konstnär och vill ge ett enormt värde bara i själva kuvertet. Genom att designa en egen stämpel kan du dock redan ha din avsändaradress redo att bara stämplas på baksidan – dessutom ger det en konstnärlig finess som många av dina kunder säkert kommer uppskatta. Det ser helt enkelt proffsigt ut.

I kuvertet ska det inte ligga onödiga saker. Det räcker med att du skickar de foton eller affischer som beställaren har. Men det är bra om du får det att se snyggt och professionellt ut. Se till att ha olika storlekar och typer av kuvert hemma hos dig redan. Vadderade kuvert för ömtåligare bilder och liknande, och snygga och stilrena kuvert i valfri färg för andra typer av försändelser. Det visuella intrycket ÄR viktigt, men det får inte ta för lång tid för dig. För då kommer du stå en dag och upptäcka att du lägger ner mer tid på att paketera din konst än på att faktiskt göra ny…

Ägna vissa dagar åt breven

Se till att inte sprida ut leveransen utan ägna hellre vissa dagar åt det – så kan du lägga det åt sidan andra dagar. Som konstnär behöver du tid och utrymme åt skapande, annars kommer du bara se en peak på din försäljning som sedan snabbt går ner när folk beställt vad de ville ha. Tänk också på att lansera nya bilder och posters ungefär samtidigt, så du kan mäta intresset och vara beredd på att det kan komma en ny beställningsvåg.

En sista sak som är viktig att tänka på är hur du ska göra med frakten. Frakten bör vara fri över en viss summa för att uppmuntra dina kunder till större köp. Men var inte för generös! Du kommer snart hitta en balans för vad som är rimliga fraktvillkor och vad som inte är det. Och råka inte ut för några trista fällor…

Stäng meny