Att marknadsföra produkter genom att blogga kan vara ett sätt att tjäna extra pengar, eller en heltidsinkomst. Det finns dock en hel del regler du behöver ha koll på. I den här artikeln lär du dig mer om marknadsföringslagen.
Att du som marknadsför olika produkter och tjänster i bloggar eller andra sociala medier har koll på lagstiftningen som gäller är viktigt. Det understryks inte minst av att många profilerade influencers hamnat i domstol på senare år och fällts för vilseledande marknadsföring. Det är mycket att hålla koll på och professionell hjälp i sådana frågeställningar kan du få från advokat24, en advokatfirma som specialiserat sig bland annat på IT och marknadsföring. Det är nog så viktigt, inte minst med tanke på hur viktig närvaro på nätet är för företag idag. Men också om du har i åtanke att många influencers och bloggare stått inför domstol de senaste åren på grund av otydlig marknadsföring.
Sociala medier och bloggar – ett måste för effektiv marknadsföring?
Bloggar och andra sociala medier har nästintill blivit ett måste i marknadsföringssyfte för så gott som alla typer av företag. Det är som en del av den utvecklingen som det vuxit fram en i princip egen bransch. Den som kan kallas för affiliatemarknadsföring, eller influencerbranschen. Under några års tid har det varit lite ”vilda västern” i branschen. Många har haft svårt att förstå de lagar och regler som gäller för att marknadsföra produkter och tjänster på internet.
Du måste vara tydlig när du marknadsför
Om det finns någon enskild lag du som bloggar och gör reklam måste ha koll på framför alla andra är det den som innebär att: När du gör reklam måste det tydligt framgå att det är reklam det handlar om. Om det handlar om din personliga blogg blir det än viktigare. Något slarvigt uttryckt skulle det gå att säga att ju personligare sammanhanget är, desto tydligare måste det framgå när ett inlägg eller en publicering är avsett för att sälja någonting. Läsaren, eller tittaren, ska så fort som möjligt förstå att du som innehållsskapare har fått betalt för att skapa det aktuella innehållet.
Har blivit tydligare på senare tid
Att den som tar del av ett visst innehåll enkelt ska kunna avgöra om det rör sig om reklam eller redaktionellt innehåll är inget nytt. Redaktionellt, det vill säga osponsrat innehåll inger större förtroende, och den gränsdragningen vill lagstiftarna ska bestå. Branschtidningen Resumé uppmärksammade att gränsdragningen tidigare upplevdes som otydlig av många. För att uppmärksamma detta tog de till ett tämligen vågat grepp: de anmälde 14 influensers som de menade hade marknadsfört produkter på ett otydligt sätt. Bland exemplen fanns influencers som skrivit om produkter tillsynes som att de bara berättade helt otvunget om sina upplevelser av en viss produkt. Vad som sen hände var att fler än hälften av de influencers som anmälts faktiskt också blev fällda. Det kan tyckas hårt, med tanke på otydligheten många upplevde dessförinnan, men det har fått den positiva konsekvensen att det blivit tydligare för konsumenterna.