Som frilansare och eventuellt egenföretagare är en dator ofta nödvändig. Vilken typ av dator du behöver beror dock på en rad olika faktorer, så att välja första bästa under rean är inte den bästa idén. Det finns både fördelar och nackdelar med exempelvis stationär och bärbar dator, ny eller begagnad, och du gör klokt i att sätta dig ner och göra en lista över vilka egenskaper som är viktig för dig i ditt arbete.

När det är dags att köpa dator som frilansare kanske tankarna per automatik går till att köpa en helt ny sådan. Men det finns även fördelar med att köpa dator begagnat, då du kan få mer för pengarna samtidigt som du är mer skonsam mot miljön och ändå kan göra ett tryggt köp med garanti.

Nytt är inte alltid synonymt med bäst

När du tänker på nytt så tänker du kanske både på att du kan få den senaste modellen och att en ny dator bör hålla längre. När någon säger begagnad dator så är det lätt att tankarna går till privata köp- och säljmarknader, där kvaliteten på datorn eller andra produkter inte alltid är så lätt att kontrollera för köparen. Men det är inte den enda vägen att gå om du vill köpa en begagnad dator eller annan elektronik. Genom att sälja din gamla elektronik och att köpa begagnad sådan, kan du undvika att gammal elektronik hamnar på fel plats och i stället kommer till nytta. Några fördelar med begagnat följer nedan:

  • Klimatvänligare
  • Prisvärt
  • Möjlighet att köpa gamla favoritmodellen på nytt

Olika modeller passar också olika användare olika bra, och kanske har du varit med om att du blivit missnöjd med din splittnya dator i jämförelse med din gamla som gått sönder. Så när din gamla datormodell, som fyller alla dina professionella behov går sönder, kanske den finns att köpa som begagnad trots att nyproduktionen upphört. Så har du tur kan ditt begagnade datorinköp ha mindre klimatpåverkan samtidigt som du får tag i din nuvarande favoritmodell.

Val av dator som frilansande skribent

Som frilansande skribent kan du i första hand bestämma dig för om du enbart arbetar vid fast arbetsplats och därför kan välja en stationär dator eller om du vill kunna arbeta på resande fot med en bärbar dator. Hur mycket minne du behöver i ditt arbete som skribent beror bland annat på hur stort behov du har av att spara arbeten och dylikt under längre perioder, men också på vilka program du arbetar i. Om du exempelvis utför ditt arbete i ett Word-dokument så behöver du troligtvis inte en särskilt avancerad dator. Men även om du arbetar som frilansare så kan klienter ha olika program de önskar att du arbetar i, och dessa program kan ta olika mycket plats på datorn och kräva olika prestanda. Om du hittar en dator som du är nöjd med men som har mindre minne än du önskar för att spara dina arbeten, kan du exempelvis köpa till en extern hårddisk där du sparar äldre arbeten som du inte alltid behöver ha tillgång till. En extern hårddisk tar inte mycket plats och den är lätt att koppla till datorn, så det behöver inte vara ett omständligt alternativ om du i övrigt känner att du hittat rätt dator.

Stäng meny