Drömmer du om att ha ett eget klädmärke? Aldrig förr har det varit enklare att starta ett klädmärke. Genom egen webbshop och smart närvaro på sociala medier kan du börja sälja dina kläder redan idag. Här kommer din guide för hur du sätter igång.

Att driva eget företag är både roligt och utmanande. Du måste iklä dig flera roller, särskilt i början när du bygger upp ditt varumärke. Samtidigt har det aldrig varit enklare att både nå kunder och att hitta kunskap och hjälp. Ett tips är att både söka kunskap om att driva eget företag på nätet och att gå kurser.

Ditt klädmärke

Ditt klädmärke behöver ett bra namn. Tänk igenom det noga. Sedan skaffar du en domän med det namnet samt en mejladress. Du behöver egentligen inte vara utbildad kläddesigner för att starta ett klädmärke. Kunderna kommer att köpa dina kollektioner om de gillar dem, inte beroende på om du har en särskild utbildning eller inte. Däremot behöver du ha mycket kunskap.

Sy och sälj

Du behöver sy, designa egna kläder, sy mer och lära dig hela hantverket. Att sy riktiga kläder är ett hantverk. För att få business på dina kläder måste du börja nå ut. Du kan sätta igång redan idag. Börja sy och sälj dina kläder i ditt företagsnamn, så kan du sakta låta företaget växa. Köp tyger och sytillbehör hos Rosahuset, och lägg upp dina kläder i deras Instagramflöde, så kan du börja få kunder redan nu.

Ett tips är att sy ovanliga bröllopskläder eller att tillverka kläder i något annorlunda material, gärna miljöbetonat. Under Nobelfesten 2017 hade dåvarande kulturministern Alice Bah en klänning helt av papp! Du vill naturligtvis använda tyger, men låt dig inspireras av vågade tilltag av det här slaget. Sy en bröllopsklänning i jeanstyg eller en snygg dräkt av siden. Vackra och ovanliga fest- och bröllopsklänningar får lättare uppmärksamhet på både sajter och i sociala medier, än ännu ett par blåa jeans. Du kan också erbjuda kända influensers eller personer med många följare på sociala medier att bära dina kreationer. Att ge bort dina snyggaste kläder helt gratis kan rent av vara ett bra sätt att tjäna pengar. Låna i alla fall ut dem utan betalning. Skapa också en snygg webbshop där du säljer ditt klädmärke.

Delegera

När du börjat tjäna pengar på ditt klädmärke behöver du tänka igenom hur du ska växa. Det som du främst ska tänka på är tid. Om din förmåga är att designa och sy kläder, ska du delegera bort viktiga uppgifter som tar tid från din huvuduppgift. Uppgifter du bör delegera är:

  • bokföring
  • marknadsföring på Pinterest
  • enklare symoment
  • nyhetsbrev
  • städning av lokalen

Spara inte in 2000 kronor på att göra bokföringen själv, om det tar dig 20 timmar och du har förlorat 15 000 tusen i intäkter genom att du inte har gjort det som du är duktig på. Fråga dig hela tiden hur lång tid ett moment tar och hur mycket du verkligen sparar på att göra det själv. I början måste du naturligtvis både städa, fixa bokslut och komma igång med sociala medier själv, men överlåt dessa sysslor till experter när du har kommit igång.

Stäng meny