Alla vill vi vara en influencer på ett eller annat sätt, det kan vara en hobby vi håller på med eller med en stil vi har. Visst är vi ändå en influencer för någon i vårt liv, men det är inte alla som tjänar pengar på det. Även om det är lockande att tjäna pengar på att vara influencer så kan det också innebära problem, särskilt om man inte sköter allting rätt. 

Idag kan influencers dra in stora summor, främst inom influencer marketing. Denna typ av marketing grundar sig i rekommendationer, vilket är just det som influencers gör när de lägger upp till exempel ett inlägg på instagram där de taggar en viss produkt. När man tjänar pengar på att vara influencer så är det precis lika viktigt att redovisa för sina intäkter såsom det hade varit med ett “vanligt” jobb. Om man som influencer skulle stöta på några typer av problem när det kommer till att bokföra och redovisa för det man får in så kan ett alternativ vara att ta hjälp, till exempel av en revisor för att allting ska bli rätt gjort.

Så mycket kan du tjäna som influencer i Sverige

Det kanske är svårt att komma upp i den följarskara som Kardashian-familjen har, men det betyder inte att man inte kan tjäna pengar på att vara influencer i Sverige. Dock så spelar mängden följare man har en roll, uppdelat i så kallad nano-influencer, micro-influencer och macro-influencer. Är man nano ligger man på omkring 1000-10 000 följare och kan få cirka 1000 kronor i ersättning vid samarbeten, micro kan med omkring 20 000 följare få cirka 10 000 kronor i ersättning. En macro-influencer kan få över 100 000 kronor i ersättning för till exempel ett enskilt inlägg. Med andra ord kan man som nano- och micro-influencer behöva kombinera flera samarbeten för att leva på det.

Stäng meny